• KDV Nieuwegracht
  • BSO Nieuwegracht
  • KDV Weerdsingel
  • Home
  • Informatie
  • Pedagogisch beleid
  • Inschrijven
  • Contact
NL / EN
  • Home
  • Informatie
  • Pedagogisch beleid
  • Inschrijven
  • Contact

Taal:

NL / EN

Adres

Peuterspeelzaal 't Olefantje Nieuwegracht
Nieuwegracht 30
3512 LS Utrecht
Telefoon: 030 3074035

E-mail

psz@olefantje.nl

Telefoon

030 3074035

  • Visie
  • De Groep
  • Pedagogisch Handelen
  • Pedagogisch medewerkers
  • Wennen
  • Veiligheid & Gezondheid

Visie

Peuterspeelzaal t' Olefantje is een warme en huiselijke opvang en biedt ouders en kinderen een vertrouwde en gezellige omgeving. Wij vinden het belangrijk dat kinderen zich kunnen ontwikkelen, kunnen groeien, zich veilig voelen en vooral veel plezier kunnen hebben.

We streven ernaar dat ouders, kinderen en onze leidsters zich door een knusse en kneuterige sfeer op hun gemak voelen. Een kind dat zich veilig voelt zal ontspannen zijn en een ontspannen kind is ontvankelijk om te leren en stelt zich open naar de wereld. Dit zijn noodzakelijke voorwaarden voor een kind om zich te kunnen ontwikkelen.
We hebben korte lijntjes in de communicatie tussen de ouders, kinderen en leidsters. We bieden een pedagogisch klimaat op maat aan. Dit wil zeggen dat we goed naar alle kinderen individueel kijken en inspelen op wat ze nodig hebben. We vinden het heel leuk om ouders te helpen bij vragen of sprongen in de ontwikkeling en persoonlijk betrokken te zijn bij de kinderen en ouders.

Opvoeden is in de basis het voorbereiden van een kind op het dagelijks leven. Om een kind hierin zoveel mogelijk te begeleiden vinden wij het belangrijk om ze te leren plezier te hebben, hun eigen grenzen aan te geven maar ook te kunnen luisteren naar anderen en medeleven te voelen voor de mensen om hen heen. Ook zijn de lichamelijke, emotionele en intellectuele ontwikkeling belangrijk.

We vinden het belangrijk om kinderen positief te benaderen. We kijken naar wat de kinderen wel kunnen, zoeken naar oplossingen en proberen de nadruk op positief gedrag te leggen in plaats van op negatief gedrag.

We hebben een fijn, betrokken team met vaste medewerksters en vaste invalsters. Dit zorgt voor rust en continuïteit op de groepen. We investeren in het team en streven continue naar kwaliteit. Hierbij vinden we het leuk en leerzaam om externen bij ‘t Olefantje te betrekken. Dit kan bijvoorbeeld een bewegingscoach zijn die de ontwikkeling van de kinderen stimuleert, een yogadocent, een pedagoog of een danslerares.

We hebben op al onze vestigingen prachtige ruime tuinen waar we bijna iedere dag heel wat tijd met de kinderen in de buitenlucht kunnen spelen.

Ons volledig pedagogisch beleid kunt u hier inzien. 

 

>
verder >>>

De Groep

De peuterspeelzaal heeft een groep. Op deze groep zitten maximaal 16 kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar, zij worden afhankelijk van de groepsgrootte opgevangen door één of twee leidsters. De leidsters zijn Isabel De Jager en Jolie Lejeune.

Het bieden van structuur geeft peuters duidelijkheid en vertrouwen. We bieden dit door te werken met een vaste dagindeling en dagelijkse rituelen. Het schema hieronder geeft u een idee hoe een ochtend er op de peuterspeelzaal uit zal zien.

08:15-08:45 Binnenkomst, inloop/spelen met de ouders
08:45-09:00 Opruimen
09:00-09:30 In de kring
09:30-10:30 Activiteiten/spelen
10:30-10:45 Aan tafel voor een gezonde snack en wat drinken
10:45-11:00 Wc bezoekje/verschonen
11:00-11:30 Vrij spelen
11:30-11:45 In de kring

Wanneer er maximaal 8 kinderen aanwezig zijn op de groep, zullen zij begeleid worden door één pedagogisch medewerker. Er wordt dan ondersteuning gegeven door onze achterwacht op het kinderdagverblijf. Er is een noodknop aanwezig die een automatische noodoproep stuurt naar de achterwachten. Vanaf het negende kind zal er een tweede pedagogisch medewerker worden ingezet.

De leidsters van peuterspeelzaal ’t Olefantje worden tevens ondersteund door hun leidinggevenden; Selma, Charlie en Alexi. Ze kunnen bij hen terecht voor vragen, advies en ondersteuning.

Wij zijn een erkent stage bedrijf en werken graag met stagiaires. De stagiaires zijn altijd onder onze begeleiding. We streven ernaar dat stagiaires minimaal 1 schooljaar bij ons stage lopen.

< >
<<< terug verder >>>

Pedagogisch Handelen

Wij baseren ons handelen op zes interactievaardigheden. Deze interactievaardigheden leggen we hieronder kort uit aan de hand van een aantal voorbeelden.

1. Sensitieve responsiviteit. Wij letten goed op de signalen van kinderen en wat hen bezighoudt. We stimuleren ze wanneer ze geïnteresseerd en enthousiast zijn. We proberen te verwoorden wat ze voelen en vragen naar hun gevoelens en gedachten. We praten mèt de kinderen, en niet tegen de kinderen. Dit doen we door veel bij de kinderen op de grond (ooghoogte) te zitten en door ze regelmatig om hun mening te vragen. Indien mogelijk nemen we de inbreng van de kinderen mee, of leggen uit waarom het niet mogelijk is om iets te doen. Ook betrekken we de ouders erbij om erachter te komen als een kind zich niet begrepen of gehoord voelt.

2. Respect voor de autonomie van het kind. We stimuleren de kinderen om zoveel mogelijk zelf te doen. We laten ze zelf ontdekken en bieden de kinderen de gelegenheid om zelf te kiezen. We vragen ze om mee te denken over plannen, oplossingen en activiteiten. We bieden alle kinderen de ruimte om zichzelf te zijn. Dit betekent dat een kind naast gezellige gezamenlijke activiteiten, ook alleen mag spelen wanneer het daar behoefte aan heeft. Ook geven we kinderen de ruimte om hun eigen (autonome) emoties te hebben. We streven natuurlijk naar vrolijke en blije kinderen, maar vinden dat ze ook boos of verdrietig mogen zijn. Door veel naar de kinderen te kijken en bijzonderheden met elkaar en ouders te bespreken, kunnen we kinderen snel helpen als ze ergens tegen aan lopen. De mentor van het kind neemt het kind dan onder haar hoede en begeleidt het kind zo lang als nodig. Hierbij valt te denken aan de komst van een nieuw broertje of zusje of frustratie die soms komt kijken bij een kindje dat een sprongetje in de ontwikkeling maakt. We passen het dagprogramma of dagelijkse routines aan als dat even in het belang van het kind is.

3. Structureren en grenzen stellen. Wij bieden structuur en continuïteit. We hebben bijvoorbeeld een vast dagritme en vaste leidsters. We benoemen de regels en afspraken op de groep en leggen uit waarom we deze regels en afspraken hebben. We bieden een alternatief bij ongewenst gedrag; bijvoorbeeld; 'Kun je vragen of je daar mee mag spelen, in plaats van het af te pakken?' om de kinderen zo een positievere richting op te sturen. We dragen belangrijke waarden en normen over aan de kinderen door zelf een goed voorbeeld te zijn. Zo wachten we even met eten tot iedereen iets heeft, praten we niet door elkaar heen, zijn we aardig tegen elkaar en houden we rekening met elkaar.

4. Praten en uitleggen. We benutten continu situaties om met de kinderen in gesprek te gaan. We vullen deze gesprekjes aan met extra informatie en herhalen wat de kinderen zeggen in de juiste bewoording. We leggen uit wat we doen en waarom. We benoemen wat de kinderen zien en doen. We lezen de kinderen veel interactief voor. Dit doen we door veel open vragen te stellen tijdens het voorlezen of gesprekjes aan te gaan over de onderwerpen van de boekjes.

5. Ontwikkelingsstimulering. Wij stimuleren de ontwikkeling van de kinderen op verschillende manieren. We vragen ons hardop af hoe iets werkt, of waarom iets op een bepaalde manier verloopt. We doen prikkelende beweringen zoals 'jouw laarzen passen mij vast ook wel'. We stimuleren de kinderen waar mogelijk om dingen zelf te doen. Denk hierbij aan het zelf aankleden of bijvoorbeeld zelf een boterham smeren. We spreken gevarieerd en nét boven het niveau van de kinderen om hen een zo breed mogelijk taalaanbod te bieden.

6. Begeleiden van (positieve) interacties tussen kinderen. We zorgen ervoor dat kinderen zich veilig en vertrouwd voelen met elkaar. We merken interacties op tussen kinderen en reageren positief op (spontaan) positief contact tussen kinderen onderling. We stimuleren gesprekjes tussen de kinderen en dus niet alleen tussen de kinderen en de leidsters. We creëren bewust situaties waarin kinderen samen spelen, delen en elkaar helpen. De kinderen spelen vaak in kleine groepjes en krijgen hierdoor meer een veilig gevoel. We leren de kinderen om zowel verbaal als non-verbaal met ons en de andere kinderen, te communiceren. We stimuleren de kinderen dus om naar anderen te kijken en hierop te reageren.  

< >
<<< terug verder >>>

Pedagogisch medewerkers

Al onze leidsters hebben een op het kind gerichte opleiding, een warme belangstelling voor kinderen en kunnen een sfeer scheppen die prettig, veilig en huiselijk is. We investeren veel tijd in de leidsters en stagiaires en bieden ze graag de mogelijkheid om zich te blijven ontwikkelen door middel van trainingen en cursussen.  Zij volgen ten minste jaarlijks een kindgerichte EHBO cursus.

Wij zijn een erkent stage bedrijf en werken graag met stagiaires. De stagiaires zijn altijd onder onze begeleiding. Zij voeren opbouwend, dezelfde taken uit als de leidsters, maar hebben nog geen eindverantwoording. Interesse in meer informatie omtrent het werken met stagiaires, dan kunt u ons volledige stagebeleid downloaden

De leidsters en stagiaires van ’t Olefantje worden ondersteund door hun leidinggevenden. De leidsters kunnen bij hen terecht voor vragen, advies en ondersteuning. Ook worden er regelmatig groepsbesprekingen gehouden waar altijd één van de leidinggevenden bij aanwezig is.

Wij werken met een vaste, enthousiaste groep invalkrachten.
 

< >
<<< terug verder >>>

Wennen

De tijd die nodig is om te wennen is voor ieder kind verschillend. Datzelfde geldt ook voor de ouders. Dus schroom niet om eventuele twijfels en onzekerheden te uiten, want dan kunnen wij hier het best op inspelen. Met het wennen moeten ouders er rekening mee houden, dat ze de eerste dag in ieder geval beschikbaar zijn en de eerst volgende dagen oproepbaar.

Kinderen komen voordat ze starten op de peuterspeelzaal over het algemeen twee keer wennen. De eerste keer wennen van een kind, start om 09:00 uur met een intake gesprek. Deze intake duurt ongeveer een uur. In dit gesprek zal de algemene gang van zaken op de peuterspeelzaal uitgelegd worden en zullen we uitgebreid alle bijzonderheden over uw kind(eren) bespreken. Natuurlijk is er voldoende gelegenheid voor het stellen van vragen. Tijdens dit moment kunnen de kinderen al even rustig wennen, in de aanwezigheid van hun ouders. Daarna gaan de ouders weg en ontfermen de leidsters zich met liefde over de kinderen. Afhankelijk van hoe de kindjes het doen, neemt de leidster die de intake heeft gedaan het kindje even lekker op schoot en laten we ze de groep rustig in zich opnemen. Als een kindje op zijn gemak is, zullen we het “koppelen” aan een kindje dat er al wat langer komt. De leidster zal nog in de buurt zijn om het kind te begeleiden. De eerste wendag eindigt om 11:00 uur. De ouders worden die dag eerder verwacht zodat er voldoende ruimte is om uitgebreid overdracht te kunnen doen, voordat alle andere ouders binnen komen.

De tweede wendag begint ook om 09:00 uur en het kind blijft dit keer de hele ochtend op de peuterspeelzaal. De wenafspraken worden in overleg met de ouders gemaakt en vinden over het algemeen plaats in de maand voor de officiële plaatsing. Mocht blijken dat een kind langer nodig heeft om te wennen, dan passen we bovenstaand schema natuurlijk aan.

< >
<<< terug verder >>>

Bij het inrichten van onze peuterspeelzaal is veel aandacht besteed aan sfeer, huislijkheid, rust en gezelligheid. We hebben bewust hoekjes op de groep gecreëerd waarin de kinderen zich even terug kunnen trekken in o.a. een poppenhoek, autohoek en keukenhoek. Daarnaast zijn zowel de binnen als buitenruimtes kindvriendelijk ingericht.

Wij voeren jaarlijks een Risico-inventarisatie uit, om te zorgen voor een optimale gezondheid en veiligheid van de kinderen en hebben dit in ons veiligheid- en gezondheidsreglement verwerkt. Al onze pedagogisch medewerkers hebben een kinder- EHBO diploma. Daarnaast voeren ze regelmatig met de kinderen een ontruimingsoefening uit.

Vanaf 1 juli 2015 geldt het vierogenprincipe voor peuterspeelzalen. Het vierogenprincipe houdt in dat altijd een volwassene moet kunnen meekijken of meeluisteren met een pedagogisch medewerker. Een pedagogisch medewerker mag nog steeds alleen op de groep staan, zolang maar op elk moment een andere volwassene de mogelijkheid heeft om mee te kijken of luisteren. De inzet van stagiaires vergroot de aanwezigheid van ogen en oren. Daarnaast informeren wij ouders bij een intake ook over hun rol hier in. Zij kunnen elk gewenst moment binnen komen met hun eigen sleutel. De gordijnen voor de ramen mogen maximaal voor de helft gesloten worden, zodat er ook naar buiten toe transparantie blijft bestaan. De deuren moeten open (niet op slot) staan. De leidsters zullen zo min mogelijk alleen aanwezig zijn in het pand.
 

<
<<< terug

Twitter

    ... en we zijn ook op Facebook!

    • Home
    • Informatie
    • Pedagogisch beleid
    • Inschrijven
    • Contact

    © Copyright 2018 't Olefantje. All rights reserved.