Kinderdagverblijf 't Olefantje Nieuwegracht in Utrecht

  • PSZ Nieuwegracht
  • BSO Nieuwegracht
  • KDV Weerdsingel
  • Home
  • Informatie
  • Pedagogisch beleid
  • Inschrijven
  • Contact
NL / EN
  • Home
  • Informatie
  • Pedagogisch beleid
  • Inschrijven
  • Contact

Taal:

NL / EN

Adres

Kinderdagverblijf 't Olefantje Nieuwegracht
Nieuwegracht 49
3512 LE Utrecht
Telefoon: 030 2310702

E-mail

infoNG@olefantje.nl

Telefoon

030 2310702

  • Visie
  • De groepen
  • Pedagogisch handelen
  • Pedagogisch medewerkers
  • Wennen
  • Veiligheid & Gezondheid

Visie

Kinderdagverblijf 't Olefantje is een warm en huiselijk kinderdagverblijf en biedt ouders en kinderen een vertrouwde en gezellige omgeving. Wij vinden het belangrijk dat kinderen zich kunnen ontwikkelen, kunnen groeien, zich veilig voelen en vooral veel plezier kunnen hebben.

We streven ernaar dat ouders, kinderen en onze leidsters zich door een gezellige en warme sfeer op hun gemak voelen. Omdat we klein zijn, kennen we alle ouders en is de communicatie tussen de ouders, kinderen, leidsters en managers heel open.  We hebben een fijn en betrokken team met vaste medewerksters en vaste invalsters. Dit zorgt voor rust en continuïteit op de groepen. Het is belangrijk voor kinderen, maar ook voor ouders om hun kind elke keer weer aan vertrouwde handen te geven.
Samen met ons pedagogisch team hebben we een visie opgesteld waarin we duidelijk maken wat we belangrijk vinden voor onze kinderen en waarom. Om dit te kunnen waarborgen zitten we als team regelmatig bij elkaar. Hierin bespreken we samen waar we nog beter in kunnen worden en waar we aanpassingen in moeten maken. Hierdoor blijven we elkaar inspireren om het opvoeden van de kinderen, die ons zijn toevertrouwd, serieus te nemen.

We bieden pedagogiek op maat aan. Dit wil zeggen dat we goed naar alle kinderen individueel kijken en inspelen op wat ze nodig hebben. Elk kind krijgt persoonlijke aandacht zodat het zich kan ontwikkelen in zijn eigen tempo. We hebben dus geen duidelijk omlijnd beeld over hoe een kind moet worden en wat de juiste aanpak is. Maar elk kind heeft zijn eigen persoonlijkheid en juist het persoonlijke maakt elk kind zo uniek en leuk. Om deze eigenheid te kunnen behouden, is het voor het kind belangrijk om zelfvertrouwen te ontwikkelen. Wij vertrouwen erop dat wanneer een kind veel liefde, ruimte en structuur krijgt, hij/zij zal opgroeien als een individu met zelfvertrouwen. 

Uiteraard realiseren we ons, dat in een kinderdagverblijf kinderen te maken hebben met groepsopvoeding, waardoor persoonlijke aandacht toch anders is dan thuis. Maar in een groep gaat het bijbrengen van structuur juist vaak makkelijker: kinderen imiteren elkaar immers vaak.

In ons pedagogisch beleid, dat u hier kunt downloaden, kunnen jullie meer lezen over onze visie en werkwijze. 

>
verder >>>

De groepen

Kinderdagverblijf ‘t Olefantje Nieuwegracht bestaat uit vijf horizontale groepen:

Groen: op deze groep zitten maximaal elf kinderen, in de leeftijd van 6 weken tot 24 maanden, die worden verzorgd door twee of drie leidsters. De leidsters van deze groene groep zijn Rebecca, Meryem, Esmee en Nathalie. 

Rood: op deze groep zitten maximaal negen kinderen, in de leeftijd van 6 weken tot 24 maanden, die worden verzorgd door twee leidsters. De leidsters van deze groep zijn Jolanda, Moos en Cassandra. 

Blauw: op deze groep zitten maximaal zestien kinderen, van één tot vier jaar, die worden verzorgd door twee of drie leidsters (afhankelijk van de wettelijke leidster-kind-ratio). De leidsters op de blauwe groep zijn Kim, Daisy, Muhsine en Manuela. 

Roze groot: op deze groep zitten maximaal zestien kinderen, van twee tot vier jaar, die worden verzorgd door max. drie leidsters. De vaste leidsters op de peutergroep zijn Simone, Kim, Michelle en Kim. 

Roze klein: op deze groep zitten maximaal vijf kinderen, van twee tot vier jaar, die afwisselend worden verzorgd door Michelle, Kim en Simone. 

 

 

< >
<<< terug verder >>>

Pedagogisch handelen

Wij baseren ons handelen op zes interactievaardigheden. Deze interactievaardigheden leggen we hieronder kort uit aan de hand van een aantal voorbeelden.

1. Sensitieve responsiviteit. Wij letten goed op de signalen van kinderen en wat hen bezighoudt. We stimuleren ze wanneer ze geïnteresseerd en enthousiast zijn. We proberen te verwoorden wat ze voelen en vragen naar hun gevoelens en gedachten. We praten mèt de kinderen, en niet tegen de kinderen. Dit doen we door veel bij de kinderen op de grond (ooghoogte) te zitten en door ze regelmatig om hun mening te vragen. Indien mogelijk nemen we de inbreng van de kinderen mee, of leggen uit waarom het niet mogelijk is om iets te doen. Ook betrekken we de ouders erbij om erachter te komen als een kind zich niet begrepen of gehoord voelt.

2. Respect voor de autonomie van het kind. We stimuleren de kinderen om zoveel mogelijk zelf te doen. We laten ze zelf ontdekken en bieden de kinderen de gelegenheid om zelf te kiezen. We vragen ze om mee te denken over plannen, oplossingen en activiteiten. We bieden alle kinderen de ruimte om zichzelf te zijn. Dit betekent dat een kind naast gezellige gezamenlijke activiteiten, ook alleen mag spelen wanneer het daar behoefte aan heeft. Ook geven we kinderen de ruimte om hun eigen (autonome) emoties te hebben. We streven natuurlijk naar vrolijke en blije kinderen, maar vinden dat ze ook boos of verdrietig mogen zijn. Door veel naar de kinderen te kijken en bijzonderheden met elkaar en ouders te bespreken, kunnen we kinderen snel helpen als ze ergens tegen aan lopen. De mentor van het kind neemt het kind dan onder haar hoede en begeleidt het kind zo lang als nodig. Hierbij valt te denken aan de komst van een nieuw broertje of zusje of frustratie die soms komt kijken bij een kindje dat een sprongetje in de ontwikkeling maakt. We passen het dagprogramma of dagelijkse routines aan als dat even in het belang van het kind is.

3. Structureren en grenzen stellen. Wij bieden structuur en continuïteit. We hebben bijvoorbeeld een vast dagritme en vaste leidsters. We benoemen de regels en afspraken op de groep en leggen uit waarom we deze regels en afspraken hebben. We bieden een alternatief bij ongewenst gedrag; bijvoorbeeld; 'Kun je vragen of je daar mee mag spelen, in plaats van het af te pakken?' om de kinderen zo een positievere richting op te sturen. We dragen belangrijke waarden en normen over aan de kinderen door zelf een goed voorbeeld te zijn. Zo wachten we even met eten tot iedereen iets heeft, praten we niet door elkaar heen, zijn we aardig tegen elkaar en houden we rekening met elkaar.

4. Praten en uitleggen. We benutten continu situaties om met de kinderen in gesprek te gaan. We vullen deze gesprekjes aan met extra informatie en herhalen wat de kinderen zeggen in de juiste bewoording. We leggen uit wat we doen en waarom. We benoemen wat de kinderen zien en doen. We lezen de kinderen veel interactief voor. Dit doen we door veel open vragen te stellen tijdens het voorlezen of gesprekjes aan te gaan over de onderwerpen van de boekjes.

5. Ontwikkelingsstimulering. Wij stimuleren de ontwikkeling van de kinderen op verschillende manieren. We vragen ons hardop af hoe iets werkt, of waarom iets op een bepaalde manier verloopt. We doen prikkelende beweringen zoals 'jouw laarzen passen mij vast ook wel'. We stimuleren de kinderen waar mogelijk om dingen zelf te doen. Denk hierbij aan het zelf aankleden of bijvoorbeeld zelf een boterham smeren. We spreken gevarieerd en nét boven het niveau van de kinderen om hen een zo breed mogelijk taalaanbod te bieden.

6. Begeleiden van (positieve) interacties tussen kinderen. We zorgen ervoor dat kinderen zich veilig en vertrouwd voelen met elkaar. We merken interacties op tussen kinderen en reageren positief op (spontaan) positief contact tussen kinderen onderling. We stimuleren gesprekjes tussen de kinderen en dus niet alleen tussen de kinderen en de leidsters. We creëren bewust situaties waarin kinderen samen spelen, delen en elkaar helpen. De kinderen spelen vaak in kleine groepjes en krijgen hierdoor meer een veilig gevoel. We leren de kinderen om zowel verbaal als non-verbaal met ons en de andere kinderen, te communiceren. We stimuleren de kinderen dus om naar anderen te kijken en hierop te reageren.  

< >
<<< terug verder >>>

Pedagogisch medewerkers

Al onze leidsters zijn gekwalificeerd voor de functie van pedagogisch medewerker volgens de CAO kinderopvang. Daarnaast hebben ze een warme belangstelling voor kinderen en kunnen een sfeer scheppen die prettig, veilig en huiselijk is. Om de ontwikkeling van de kinderen goed te kunnen volgen hebben alle kinderen een mentor op de groep. Dit is een van de leidsters die werkzaam is op de groep en toegewezen wordt aan het kind. De mentor is hoofdaanspreekpunt voor de ouders en bespreekt de ontwikkeling en het welbevinden van het kind regelmatig met de ouders.

Wij zijn een erkend stage bedrijf en werken graag met stagiaires. De stagiaires staan altijd onder onze begeleiding op de groep. Zij voeren uiteindelijk dezelfde taken uit als de leidsters, maar dragen nog geen eindverantwoordelijkheid.

Wij streven ernaar dat stagiaires minimaal 1 schooljaar bij ons stage lopen. Gevorderde stagiaires kunnen ingezet worden als beroepskracht als hun opleidingsniveau dat toelaat. Dit is voor de kinderen prettig omdat het continuïteit biedt.

Wij werken met een zoveel mogelijk vaste, enthousiaste groep invalkrachten. Sommige invalkrachten of stagiaires passen ook op bij ouders waardoor de het extra vertrouwd is voor de kinderen en ouders.

We investeren veel tijd in de leidsters en stagiaires en bieden ze graag de mogelijkheid om zich te blijven ontwikkelen door middel van trainingen en cursussen. Daarnaast hebben zij allemaal een certificaat kindgerichte EHBO.

< >
<<< terug verder >>>

Wennen

De tijd die nodig is om te wennen is voor ieder kind verschillend. Bij het wennen is het belangrijk dat ouders er rekening mee houden, dat ze de eerste dag in ieder geval beschikbaar zijn en de eerstvolgende dagen oproepbaar. Dit betreft alleen ouders van nieuwe kinderen. Kinderen komen voordat ze starten op het kinderdagverblijf over het algemeen drie keer wennen. De wenafspraken worden in overleg met de ouders gemaakt en vinden over het algemeen plaats in de maand voor de officiële plaatsing. Tijdens de eerste wenafspraak vindt er over het algemeen ook een intakegespek plaats met de ouders. Hierbij wordt algemene informatie over het kinderdagverblijf en belangrijke informatie over het kind besproken.

Bij nieuwe kinderen op de dreumesgroep en peutergroep wordt het wennen in overleg met de ouders geregeld. Dit omdat het per kind heel verschillend kan zijn.

Wanneer een kind intern van de ene groep naar de andere gaat, maken de leidsters over het wennen onderling afspraken. De ouders worden hier uiteraard over geïnformeerd. Over het algemeen gaan kinderen, begeleid door hun vaste leidster, drie keer kijken en meedoen in de nieuwe groep.

Meer over het wennen staat omschreven in ons pedagogisch beleid.

< >
<<< terug verder >>>

Veiligheid & Gezondheid

We streven ernaar, de kinderen en medewerkers een zo veilig en gezond mogelijke werk, speel en leefomgeving te bieden waarbij kinderen beschermd worden tegen risico’s met ernstige gevolgen en leren omgaan met kleine risico’s. De risico’s binnen onze opvang zijn niet van de leiding, maar van ons allemaal. Onze leidsters en stagiaires zijn acitef betrokken bij het signaleren en evalueren van onveilige of ongezonde situaties; ze zijn ook betrokken bij de acties die ondernomen worden. Op deze manier zorgen wij ervoor dat we continu leren van de praktijk.  

Hier heeft u inzage in het beleid Veiligheid en Gezondheid van Kinderdagverblijf ‘t Olefantje. Met behulp van dit beleidsplan wordt inzichtelijk gemaakt hoe we op onze locatie werken. 

 

<
<<< terug

Twitter

    ... en we zijn ook op Facebook!

    • Home
    • Informatie
    • Pedagogisch beleid
    • Inschrijven
    • Contact

    © Copyright 2018 't Olefantje. All rights reserved.