Buitenschoolse opvang 't Olefantje Nieuwegracht in Utrecht

  • PSZ Nieuwegracht
  • KDV Weerdsingel
  • KDV Nieuwegracht
  • Home
  • Informatie
  • Pedagogisch beleid
  • Inschrijven
  • Contact
NL / EN
  • Home
  • Informatie
  • Pedagogisch beleid
  • Inschrijven
  • Contact

Taal:

NL / EN

Adres

Buitenschoolse Opvang 't Olefantje Nieuwegracht
Nieuwegracht 30
3512 LS Utrecht
Telefoon: 030 3074035

E-mail

bso@olefantje.nl

Telefoon

030 3074035

  • Visie
  • Pedagogisch Handelen
  • Pedagogische medewerkers
  • Groepen
  • Veiligheid & Gezondheid

Visie

Het pedagogisch beleid van BSO ’t Olefantje borduurt voort op het pedagogisch beleid van kinderdagverblijf ’t Olefantje. Waar binnen het kinderdagverblijf veel aandacht is voor de verzorging van jonge kinderen, proberen we in de buitenschoolse opvang vooral een plezierige en stimulerende vrijetijdsbesteding voor de naar school gaande kinderen te realiseren. Na schooltijd, op studiedagen en in schoolvakanties bieden wij opvang voor kinderen die naar de basisschool gaan. We streven ernaar, om zoveel mogelijk een veilige thuissituatie na te bootsen, waar ieder kind de ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Kinderen worden gestimuleerd om aan allerlei uitdagende activiteiten deel te nemen, maar mogen altijd zelf bepalen of ze zin hebben om ergens aan mee te doen.

Wij hebben geen duidelijk omlijnd beeld over hoe een kind moet opgroeien en wat de juiste aanpak is. Elk kind heeft zijn eigen persoonlijkheid en juist het persoonlijke maakt ieder mens uniek. Om deze eigenheid te kunnen behouden is het voor het kind belangrijk om zelfvertrouwen te ontwikkelen. Wij vertrouwen erop dat wanneer het kind warmte, ruimte en structuur wordt gegeven, hij zal opgroeien als een individu met zelfvertrouwen.  Met warmte bedoelen wij dat de begeleiders altijd voor het kind zijn. Dus met een open en aandachtige houding voor ieder kind: zowel individueel als in de groep. Onder structuur verstaan wij ritme en regelmaat (zie dagindeling bij alg. informatie) en het aangeven van grenzen. De ruimte moet er daarnaast zijn om jezelf te zijn en jezelf te kunnen uiten.

In de opvoeding speelt het overbrengen van normen en waarden altijd een rol. Tijdens onze zes tot acht wekelijkse teamvergaderingen bespreken de begeleiders en stagiairs samen met de directie het pedagogisch beleid en hoe je eigen opvoeding een rol speelt in de manier waarop je kinderen nu opvoedt. We blijven ons hierdoor bewust van onze rol en inspireren elkaar om het opvoeden van de kinderen die ons zijn toevertrouwd serieus te nemen. In ons pedagogisch beleid, wat u hieronder kunt downloaden, hebben we geprobeerd zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat onze visie en werkwijze is. Aan de hand van voorbeelden hopen we dat u zo een concreet beeld krijgt van hoe wij te werk gaan op ’t Olefantje. U kunt ons pedagogisch beleid hier downloaden.

>
verder >>>

Pedagogisch Handelen

Wij baseren ons handelen op zes interactievaardigheden. Deze interactievaardigheden leggen we hieronder kort uit aan de hand van een aantal voorbeelden.

1. Sensitieve responsiviteit. Wij letten goed op de signalen van kinderen en wat hen bezighoudt. We stimuleren ze wanneer ze geïnteresseerd en enthousiast zijn. We proberen te verwoorden wat ze voelen en vragen naar hun gevoelens en gedachten. We praten mèt de kinderen, en niet tegen de kinderen. Dit doen we door veel bij de kinderen op de grond (ooghoogte) te zitten en door ze regelmatig om hun mening te vragen. Indien mogelijk nemen we de inbreng van de kinderen mee, of leggen uit waarom het niet mogelijk is om iets te doen. Ook betrekken we de ouders erbij om erachter te komen als een kind zich niet begrepen of gehoord voelt.

2. Respect voor de autonomie van het kind. We stimuleren de kinderen om zoveel mogelijk zelf te doen. We laten ze zelf ontdekken en bieden de kinderen de gelegenheid om zelf te kiezen. We vragen ze om mee te denken over plannen, oplossingen en activiteiten. We bieden alle kinderen de ruimte om zichzelf te zijn. Dit betekent dat een kind naast gezellige gezamenlijke activiteiten, ook alleen mag spelen wanneer het daar behoefte aan heeft. Ook geven we kinderen de ruimte om hun eigen (autonome) emoties te hebben. We streven natuurlijk naar vrolijke en blije kinderen, maar vinden dat ze ook boos of verdrietig mogen zijn. Door veel naar de kinderen te kijken en bijzonderheden met elkaar en ouders te bespreken, kunnen we kinderen snel helpen als ze ergens tegen aan lopen. De mentor van het kind neemt het kind dan onder haar hoede en begeleidt het kind zo lang als nodig. Hierbij valt te denken aan de komst van een nieuw broertje of zusje of frustratie die soms komt kijken bij een kindje dat een sprongetje in de ontwikkeling maakt. We passen het dagprogramma of dagelijkse routines aan als dat even in het belang van het kind is.

3. Structureren en grenzen stellen. Wij bieden structuur en continuïteit. We hebben bijvoorbeeld een vast dagritme en vaste leidsters. We benoemen de regels en afspraken op de groep en leggen uit waarom we deze regels en afspraken hebben. We bieden een alternatief bij ongewenst gedrag; bijvoorbeeld; 'Kun je vragen of je daar mee mag spelen, in plaats van het af te pakken?' om de kinderen zo een positievere richting op te sturen. We dragen belangrijke waarden en normen over aan de kinderen door zelf een goed voorbeeld te zijn. Zo wachten we even met eten tot iedereen iets heeft, praten we niet door elkaar heen, zijn we aardig tegen elkaar en houden we rekening met elkaar.

4. Praten en uitleggen. We benutten continu situaties om met de kinderen in gesprek te gaan. We vullen deze gesprekjes aan met extra informatie en herhalen wat de kinderen zeggen in de juiste bewoording. We leggen uit wat we doen en waarom. We benoemen wat de kinderen zien en doen. We lezen de kinderen veel interactief voor. Dit doen we door veel open vragen te stellen tijdens het voorlezen of gesprekjes aan te gaan over de onderwerpen van de boekjes.

5. Ontwikkelingsstimulering. Wij stimuleren de ontwikkeling van de kinderen op verschillende manieren. We vragen ons hardop af hoe iets werkt, of waarom iets op een bepaalde manier verloopt. We doen prikkelende beweringen zoals 'jouw laarzen passen mij vast ook wel'. We stimuleren de kinderen waar mogelijk om dingen zelf te doen. Denk hierbij aan het zelf aankleden of bijvoorbeeld zelf een boterham smeren. We spreken gevarieerd en nét boven het niveau van de kinderen om hen een zo breed mogelijk taalaanbod te bieden.

6. Begeleiden van (positieve) interacties tussen kinderen. We zorgen ervoor dat kinderen zich veilig en vertrouwd voelen met elkaar. We merken interacties op tussen kinderen en reageren positief op (spontaan) positief contact tussen kinderen onderling. We stimuleren gesprekjes tussen de kinderen en dus niet alleen tussen de kinderen en de leidsters. We creëren bewust situaties waarin kinderen samen spelen, delen en elkaar helpen. De kinderen spelen vaak in kleine groepjes en krijgen hierdoor meer een veilig gevoel. We leren de kinderen om zowel verbaal als non-verbaal met ons en de andere kinderen, te communiceren. We stimuleren de kinderen dus om naar anderen te kijken en hierop te reageren.  

< >
<<< terug verder >>>

Pedagogische medewerkers

Al onze leidsters zijn gekwalificeerd voor de functie van pedagogisch medewerker volgens de CAO kinderopvang. Daarnaast hebben ze een warme belangstelling voor kinderen en kunnen een sfeer scheppen die prettig, veilig en huiselijk is. Om de ontwikkeling van de kinderen goed te kunnen volgen hebben alle kinderen een mentor op de groep. Dit is een van de leidsters die werkzaam is op de groep en toegewezen wordt aan het kind. De mentor is hoofdaanspreekpunt voor het kind en zijn ouders, en bespreekt de ontwikkeling en het welbevinden van het kind regelmatig met de ouders.

Wij zijn een erkend stage bedrijf en werken graag met stagiaires. De stagiaires staan altijd onder onze begeleiding op de groep. Zij voeren uiteindelijk dezelfde taken uit als de leidsters, maar dragen nog geen eindverantwoordelijkheid.

Wij streven ernaar dat stagiaires minimaal 1 schooljaar bij ons stage lopen. Gevorderde stagiaires kunnen ingezet worden als beroepskracht als hun opleidingsniveau dat toelaat. Dit is voor de kinderen prettig omdat het continuïteit biedt.

Wij werken met een zoveel mogelijk vaste, enthousiaste groep invalkrachten. Sommige invalkrachten of stagiaires passen ook op bij ouders waardoor de het extra vertrouwd is voor de kinderen en ouders.

We investeren veel tijd in de leidsters en stagiaires en bieden ze graag de mogelijkheid om zich te blijven ontwikkelen door middel van trainingen en cursussen. Daarnaast hebben zij allemaal een certificaat kindgerichte EHBO.

< >
<<< terug verder >>>

Groepen

Op de locatie van de Nieuwegracht 30 heeft BSO 't Olefantje ruimte voor twee stamgroepen; Een stamgroep van maximaal 22 kinderen en een stamgroep van maximaal 12 kinderen. Op dit moment heeft BSO 't Olefantje op de Locatie Nieuwegracht 30 een stamgroep van maximaal 22 kinderen. Het pedagogisch werkplan van deze locatie kunt u hier vinden.

Op de locatie van de Nieuwegracht 49 bevindt zich een BSO stamgroep met maximaal 16 kinderen. Het pedagogisch werkplan van deze locatie kunt u hier vinden.

Op alle stamgroepen worden kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar opgevangen.

Het aantal pedagogische medewerkers op de groepen is afhankelijk van de wettelijke beroepskracht-kind-ratio.

De kinderen worden opgevangen in hun eigen stamgroep tijdens het fruit/drink moment aan het begin van de middag.

De begeleiders op BSO ’t Olefantje zijn Amal Bouyayad, Isabel De Jager en Jolie Leujeune.

Op alle groepen werken wij zoveel mogelijk met stagiaires. Over het algemeen staan de stagiaires boventallig op de groepen. Onze stagiairs lopen meestal stage in het kader van de opleiding tot pedagogisch werker, maar soms ook in het kader van bijv. een sportopleiding.Vanuit de GG&GD zijn we bevoegd om een stagiaire als invaller in te zetten. Dit mag alleen wanneer er op de dag zelf een vaste leidster ziek wordt. Een stagiaire zal nooit alleen op de groep staan. Tijdens de zomervakantie worden de pedagogisch medewerkers niet ondersteund door de stagiaires.

Tijdens de vrije speelmomenten is er een open deur beleid. De kinderen kunnen dan kiezen tussen buiten spelen, rustige spelletjes (lezen, tekenen etc.) en drukke spelletjes. Hiervoor zijn verschillende ruimtes adequaat ingericht.

Wij hebben de mogelijkheid gecreëerd om door middel van een gordijn en schuifdeuren de groep op te splitsen. Hierdoor kunnen voor de verschillende leeftijdscategorieën, normaal gesproken 4 tot 6 en 7 tot 12, gerichte activiteiten aangeboden worden.  De kinderen kunnen naar eigen inzicht aansluiten bij de activiteit van hun keuze.

Als de groepsbezetting het toe laat (d.w.z. als er minder dan 10 kinderen aanwezig zijn op de BSO), kan het voorkomen dat er slechts één begeleider aanwezig is. Ondersteuning wordt dan gegeven door onze achterwacht (collega’s van het kinderdagverblijf). Er is een noodknop aanwezig, welke de kinderen ook zelf kunnen bedienen, indien de begeleider of stagiair daartoe niet in staat blijkt. Door het drukken op de noodknop wordt een automatische noodoproep gestuurd naar de achterwacht.

< >
<<< terug verder >>>

Veiligheid & Gezondheid

We streven ernaar, de kinderen en medewerkers een zo veilig en gezond mogelijke werk, speel en leefomgeving te bieden waarbij kinderen beschermd worden tegen risico’s met ernstige gevolgen en leren omgaan met kleine risico’s. De risico’s binnen onze opvang zijn niet van de leiding, maar van ons allemaal. Onze leidsters en stagiaires zijn acitef betrokken bij het signaleren en evalueren van onveilige of ongezonde situaties; ze zijn ook betrokken bij de acties die ondernomen worden. Op deze manier zorgen wij ervoor dat we continu leren van de praktijk.  

Hier kunt u inzien in het beleid Veiligheid en Gezondheid van BSO ‘t Olefantje. Met behulp van dit beleidsplan wordt inzichtelijk gemaakt hoe we op onze locatie werken. Met als doel de kinderen en medewerkers een zo veilig en gezond mogelijke werk, speel en leefomgeving te bieden waarbij kinderen beschermd worden tegen risico’s met ernstige gevolgen en leren omgaan met kleine risico’s. 

De risico’s binnen onze opvang zijn niet van de leiding, maar van ons allemaal. Ouders worden van harte uitgenodigd om mee te kijken met dit beleid; door hen aangedragen risico’s nemen we graag op in dit beleid. Onze leidsters en stagiaires zijn acitef betrokken bij het signaleren en evalueren van onveilige of ongezonde situaties; ze zijn ook betrokken bij de acties die ondernomen worden. Op deze manier zorgen wij ervoor dat we continu leren van de praktijk.

<
<<< terug

Twitter

    ... en we zijn ook op Facebook!

    • Home
    • Informatie
    • Pedagogisch beleid
    • Inschrijven
    • Contact

    © Copyright 2018 't Olefantje. All rights reserved.